DRI podnosi prijave za nekoliko dana

Bez autora
Jan 24 2011

Državna revizorska institucija (DRI) će u nerednih nekoliko dana pokrenuti postupke protiv korisnika republičkog budžeta za 2009. godinu koji su kršili propise.Prema Zakonu o DRI ta institucija ima ovlašćenje da za utvrđene nepravilnosti u raspolaganju budžetom podnosi prekršajne i krivične prijave, obaveštava Skupštinu Srbije i zahteva razrešenje odgovornih lica. Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije (NBS) i u sedam ministarstava.

DRI podnosi prijave za nekoliko danaDržavna revizorska institucija (DRI) će u nerednih nekoliko dana pokrenuti postupke protiv korisnika republičkog budžeta za 2009. godinu koji su kršili propise, rekao je danas Beti predsednik Saveta DRI Radoslav Sretenović.

Sretenović nije želeo da kaže koje mere će biti preduzete, a prema Zakonu o DRI ta institucija ima ovlašćenje da za utvrđene nepravilnosti u raspolaganju budžetom podnosi prekršajne i krivične prijave, obaveštava Skupštinu Srbije i zahteva razrešenje odgovornih lica.

Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za Trezor, Narodnoj banci Srbije (NBS) i u sedam ministarstava - finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta.

Pozitivno mišljenje državnih revizora dobila je samo NBS.

Državni revizori su utvrdili da su u raspolaganju budžetom za 2009. najčešće kršeni Zakon o budžetskom sistemu i Zakon o javnim nabavkama.

Suprotno Zakonu o budžetskom sistemu kontrolisani budžetski korisnici su za određene namene trošili više novca nego što je bilo opredeljeno. Krivičnim delom se smatra svaka isplata budžetskog novca koja je za milion dinara premašuje odobrenu svotu, a, prema nalazima DRI, takvih je bilo u 2009.

Izveštaj DRI o rezultatima kontrole budžeta za 2009. još nije razmatrao Odbor Skupštine Srbije za finansije. To skupštinsko telo je zatražilo da pre rasprave o izveštaju revizora dobije mišljenje DRI o Predlogu zakona o završnom računu budžeta za 2009, koji je poslanicima dostavljen krajem prošle godine.

Odboru za finansije je ranije dostavljeno mišljenje DRI o Nacrtu završnog računa budžeta za 2009, koji se, kako je Beti rečeno u DRI, od Predloga zakona o završnom računu razlikuje samo u delu koji se odnosi na budžetski deficit koji je umanjen posle nalaza revizora.

U izveštaju DRI o kontroli budžeta za 2009. godinu navedeno je da je zahvaljujući preporukama revizora datim u postupku revizije budžetski deficti smanjen za 4,2 milijarde dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik